Khutbah Jum’at Bahasa Jawa: Iman Dhumateng Allah

Khutbah Jum'at Jawa

Iman Dhumateng Allah

إِنَّ الْحَمْدَ لله نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ الله فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ. وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ.

{ يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسۡلِمُونَ }

{يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُواْ رَبَّكُمُ ٱلَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفۡسٖ وَٰحِدَةٖ وَخَلَقَ مِنۡهَا زَوۡجَهَا وَبَثَّ مِنۡهُمَا رِجَالٗا كَثِيرٗا وَنِسَآءٗۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ ٱلَّذِي تَسَآءَلُونَ بِهِۦ وَٱلۡأَرۡحَامَۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَيۡكُمۡ رَقِيبٗا}

{يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَقُولُواْ قَوۡلٗا سَدِيدٗا ٧٠ يُصۡلِحۡ لَكُمۡ أَعۡمَٰلَكُمۡ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡۗ وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ فَقَدۡ فَازَ فَوۡزًا عَظِيمًا ٧١ }

أَمَّا بَعْدُ: فَإِنَّ أَصْدَقَ الْحَدِيْثِ كِتَابُ اللهِ وَخَيْرَ الهَدْيِ هَدْيُ مُحَمَّدٍ – صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَسَلَّمَ – وَشَرَّ الْأُمُوْرِ مُحْدَثَاتُهَا وَكُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ وَكُلَّ ضَلَالَةٍ فِي النَّارِ.

Ma’asyirol Muslimin Rahimani wa rahimakumullah…

Sedaya puji namung kagunganipun Allah Rabb semesta alam, sumangga kita tansah syukur saha muji Allah. Sedaya puji kagem Allah tumrap sedaya limpahan karunia kanikmatan, saha sedaya puji kagem Allah amargi kasampurnan ugi kamulyanipun, Dheweke ingkang gadhahi hak saha pantes gadhahi sedaya puji.

Sholawat saha salam mugi pikantuk tumrap baginda Rasulullah, ingkang sampun nglaksanakaken amanah, nyampekaken risalah, saha jihad ing marginipun Allah kanthi perjuangan ingkang sakageng-agenge.

Ma’asyirol Muslimin sidang shalat jumat waffaqoniyallohu wa iyakum jami’an…

Kula ngemutaken dhiri kula piyambak saha sedaya jama’ah kanthi wasiat ingkang sampun Allah wasiataken dhumateng sedaya manungsa, ingkang awal tumeka akhir. Allah berfirman:

وَلَقَدۡ وَصَّيۡنَا ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ مِن قَبۡلِكُمۡ وَإِيَّاكُمۡ أَنِ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ

“Lan temenan Kami wis mrentahake marang wong-wong sing diwenehi kitab sakdurunge kowe kabeh lan (uga) kowe kabeh; takwao marang Allah.” {QS. An Nisa’: 131}

Taqwa dhumateng Allah kanthi taqwa kang sejati ugi satemene, nglaksanakaken dhawuh-dhawuh Allah saha nebihi piwaler-piwaleripun.

Ing antawisipun prakara taqwa, ingkang didhawuhaken dening Allah inggihmenika kita didhawuhaken supados iman dhumateng Allah. Kadosdene Allah dhawuhaken wonten ing kalamipun:

ءَامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَأَنفِقُواْ مِمَّا جَعَلَكُم مُّسۡتَخۡلَفِينَ فِيهِۖ فَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَأَنفَقُواْ لَهُمۡ أَجۡرٞ كَبِيرٞ ٧

“Imanna kowe kabeh marang Allah lan Rasule uga sedekahna saperangan rejekimu sing wis Allah dadekne kowe kabeh nguwasani. Mula wong-wong kang iman ing antarane kowe lan nyedekahke (saperangan) saka bandhane, dheweke entuk ganjaran kang gedhe.” {QS. Al Hadid: 7}

Allah berfirman:

فَ‍َٔامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَٱلنُّورِ ٱلَّذِيٓ أَنزَلۡنَاۚ وَٱللَّهُ بِمَا تَعۡمَلُونَ خَبِيرٞ ٨

“Mula imanna kowe kabeh marang Allah lan Rasule uga marang cahya (Al-Qur’an) kang wis Kami udhunke. Lan Allah Maha Mangerteni apa wae sing kolakoni.” {QS. At Taghobun: 8}

Tiyang-tiyang ingkang iman kemawon taksih diseru kanthi keimanan, prekawis menika nedahaken supados tiyang iman langkung temenan, langkung istiqomah, saha langkung njagi keimananipun. Allah berfirman:

َٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ ءَامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَٱلۡكِتَٰبِ ٱلَّذِي نَزَّلَ عَلَىٰ رَسُولِهِۦ وَٱلۡكِتَٰبِ ٱلَّذِيٓ أَنزَلَ مِن قَبۡلُۚ وَمَن يَكۡفُرۡ بِٱللَّهِ وَمَلَٰٓئِكَتِهِۦ وَكُتُبِهِۦ وَرُسُلِهِۦ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأٓخِرِ فَقَدۡ ضَلَّ ضَلَٰلَۢا بَعِيدًا ١٣٦

“Hei wong-wong kang iman, tetepa iman marang Allah lan Rasule uga marang kitab kang Allah udhunke marang Rasule sarta kitab kang Allah udhunke sakdurunge. Sapa wae sing kafir marang Allah, malaikat-malikate, kitab-kitabe, rasul-rasule, lan dina sakbanjure, mula sejatine wong iku wis sesat sakadoh-adohe.”  {QS. An Nisa’: 136}

Ma’asyirol Muslimin sidang shalat jumat Waffaqoniyallohu wa iyakum…

Kadosdene pangertosan iman, inggihmenika keyakinan sajroning manah ingkang diikraraken kanthi lesan saha diamalaken dening anggota badan, saged nambah ugi kirang, tambah kanthi ketaatan saha kirang kanthi kemaksiatan. Kadosdene kanthi iman dhumateng Allah, keyakinan dhumateng Allah sajroning manah, ingkang kanthi keyakinan iku bakal kaucap kanthi lesan, saha diamalaken dening anggota badan. Banjur geneya wujud keyakinan kasebut? Satemah kaucap kanthi lesan saha diamalaken dening anggota badan? Asy Syaikh Prof. Dr. Abdullah Ath Thoyar ngendika :

اَلْإِقْرَارُ وَالْاِعْتِرَافُ الْمُسْتَلْزِمُ لِلْقَبُوْلِ لِلْأَخْبَارِ وَالْإِذْعَانِ لِلْأَحْكَامِ، بِأَنَّ لِهَذَا الْكَوْنِ خَالِقاً مَوْجُوْداً رَباًّ مُنْفَرِداً بِالرُّبُوْبِيَةِ وَالْأُوْلُهِيَةِ وَالْأَسْمَاءِ وَالصِّفَاتِ

“Ikrar lan pangakuan sing mewajibke kanggo nampa kabar, ketundukan, lan hukum. Anane kabeh alam iki nuduhake anane Rabb sang pencipta, kang esa sajroning rububiyah, uluhiyah, lan asma wa sifat.”

Asy Syaikh Dr. Abdullah bin Abdul ‘Aziz Al Jibrin  ngendika :

اَلْإِيْمَانُ بِوُجُوْدِ اللهِ وَإِفْرَادِهِ بِالرُّبُوْبِيَّةِ وَاْلأُلُوْهِيَّةِ وَالْإِيْمَانُ بِجَمِيْعِ أَسْمَائِهِ وَصِفَاتِهِ

“yaiku iman marang wujud Allah lan keesaanne sajroning rububiyah, uluhiyah, lan iman tumrap kabeh jeneng-jeneng lan sifat-sifate.”

Iman dhumateng Allah wonten 4 aspek, inggihmenika :

Kaping setunggal: Ngimani anane/eksistensinipun saha wujudipun Allah. Allah berfirman :

أَمۡ خُلِقُواْ مِنۡ غَيۡرِ شَيۡءٍ أَمۡ هُمُ ٱلۡخَٰلِقُونَ ٣٥

“Apa dheweke diciptakake tanpa sesuatupun utawi dheweke nyiptakake (awake dhewe). ”[ QS. Ath Thuur : 35 ]

Menapa anane manungsa iku tanpa wonten pencipta utawi dheweke nyiptaaken dhiri dheweke piyambak? Malah, menawi dheweke ngingkari Allah, banjur sinten ingkang sampun nyiptakaken langit saha bumi? Donya saha isinipun sanes prakara ingkang saged njedhul piyambak utawi tiba-tiba, ugi sanes prakara ingkang kebetulan.

Abdullah bin Abbas ngendika : “Apa dheweke diciptakne tanpa sesuatupun” yaiku apa dheweke diciptakne tanpa Rabb?!

Mila keananan, eksistensi, saha wujud Allah kabukti kanthi anane manungsa, sedaya makhluk, saha donya sakisinipun. Dhiri kita, boten mungkin kita nyiptakaken dhiri-dhiri kita piyambak, saha langkung boten mungkin malih inggih menika kita nyiptakaken langit saha bumi. menawi kita ndeleng keananan sedaya donya lan sakisinipun menika, mila katon gamblang ingkang mbuktekaken wujud utawi keananipun Allah.

Kaping kalih: Ngimani bilih Allah Ingkang Maha nyiptakaken sedaya makhluk, ingkang nggesangaken, ingkang mejahaken, nguwasani, ngatur, menehi rejeki, saha Maha mampu tumrap sedayanipun. Allah berfirman :

ٱللَّهُ خَٰلِقُ كُلِّ شَيۡءٖۖ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيۡءٖ وَكِيلٞ ٦٢

“Allah nyiptakake sakabehe lan Dheweke njaga sakabehe.” [QS. Az Zumar : 62]‎

Allah ugi berfirman:

قُلۡ يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنِّي رَسُولُ ٱللَّهِ إِلَيۡكُمۡ جَمِيعًا ٱلَّذِي لَهُۥ مُلۡكُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِۖ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ يُحۡيِۦ وَيُمِيتُۖ فَ‍َٔامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرَسُولِهِ ٱلنَّبِيِّ ٱلۡأُمِّيِّ ٱلَّذِي يُؤۡمِنُ بِٱللَّهِ وَكَلِمَٰتِهِۦ وَٱتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمۡ تَهۡتَدُونَ ١٥٨

“Ucapna: “Hei manungsa, sejatine aku utusan Allah tumrap kowe kabeh, yaiku Allah kang duweni kraton langit lan bumi, ora ana Gusti (kang berhak disembah) kajaba Dheweke, sing nguripake lan mejahake,… [QS. Al A’rof : 158]‎

Allah berfirman : ‎

يُدَبِّرُ ٱلۡأَمۡرَ يُفَصِّلُ ٱلۡأٓيَٰتِ لَعَلَّكُم بِلِقَآءِ رَبِّكُمۡ تُوقِنُونَ ٢

“Allah ngatur urusan (makhluke ), njelasake tanda-tanda (kebesarane), supaya kowe kabeh yakin bakal ketemu karo Rabb kowe kabeh .”[QS. Ar Ra’du : 2]‎

Allah berfirman:

قُلِ ٱللَّهُمَّ مَٰلِكَ ٱلۡمُلۡكِ تُؤۡتِي ٱلۡمُلۡكَ مَن تَشَآءُ وَتَنزِعُ ٱلۡمُلۡكَ مِمَّن تَشَآءُ وَتُعِزُّ مَن تَشَآءُ وَتُذِلُّ مَن تَشَآءُۖ بِيَدِكَ ٱلۡخَيۡرُۖ إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيۡءٖ قَدِيرٞ ٢٦

“Ucapna : “Dhuh Gusti ingkang gadhahi kraton, Panjenengan menehi kraton dhumateng tiyang ingkang Panjenengan kehendaki saha Panjenengan cabut kraton saking tiyang ingkang Panjenengan kehendaki. Panjenengan mulyakaken tiyang ingkang Panjenengan kehendaki saha Panjenengan hinakaken tiyang ingkang Panjenengan kehendaki. Ing Asta Panjenengan sedaya kabecikan. Sejatinipun Panjenengan Maha Kuwasa tumrap sedayanipun.” [QS. Ali Imran : 26 ]‎

Kaping tiga: Ngimani Asma’ wa Shifat Allah, inggihmenika iman kanthi Asma-asma saha Sifat-sifat Allah ingkang Endah, Mulya saha Sampurna ingkang Allah tetepaken kangge Dheweke liwat Al-Qur’an saha Allah tetepaken liwat lesan Rasulullah inggih menika As Sunah ingkang shahih. Allah berfirman :

ٱللَّهُ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَۖ لَهُ ٱلۡأَسۡمَآءُ ٱلۡحُسۡنَىٰ ٨

“Dheweke Allah, ingkang boten wonten Gusti (ingkang berhak disembah) kajaba Dheweke. Dheweke gadhahi Al Asmaaul husna (asma-asma ingkang sae). [Thoha : 8 ]

Allah berfirman ingkang artosipun : “Ucapna: “Serunen Allah utawa serunen Ar-Rahman, kanthi jeneng kang endi wae, Dheweke duweni Al asmaaul husna (jeneng-jeneng kang apik)…” [Al Isra : 110 ]

Allah berfirman:

هُوَ ٱللَّهُ ٱلۡخَٰلِقُ ٱلۡبَارِئُ ٱلۡمُصَوِّرُۖ لَهُ ٱلۡأَسۡمَآءُ ٱلۡحُسۡنَىٰۚ يُسَبِّحُ لَهُۥ مَا فِي ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِۖ وَهُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡحَكِيمُ ٢٤

“Dheweke Allah sing nyiptakake, sing ngadakne, sing gawe rupa, sing duwe Al asmaaul husna (jeneng-jeneng kang apik). Padha tasbih marang Dheweke apa sing neng langit lan bumi, lan Dheweke sing Maha Perkasa lan Maha Wicaksana. [Al Hasyr : 24]

Al Asmaaul Husna Allah ingkang disebataken ing sajroning Al-Qur’an saha As Sunnah wonten 99, kadosdene ingkang sampun ditegasaken dening Rasulullah. Rasulullah bersabda:

إِنَّ لِلَّهِ تِسْعَةً وَتِسْعِينَ اسْمَا مِئَةً إِلاَّ وَاحِدًا مَنْ أَحْصَاهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ.

“Sejatine Allah duweni 99 jeneng, satus kurang siji, sapa wae nyinaoni lan ngapalke dheweke bakal mlebu swarga. [Muttafaqun ‘Alaih.]

Ananging jumlah 99 Al Asmaaul Husna kasebut sanes pembatasan, amargi hakikatipun langkung saking menika. Salangkunge, namung Allah ingkang mirsani.  Rasulullah bersabda :

مَا قَالَ عَبْدٌ قَطُّ إِذَا أَصَابَهُ هَمٌّ وَحَزَنٌ : اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ، وَابْنُ عَبْدِكَ، وَابْنُ أَمَتِكَ، نَاصِيَتِي بِيَدِكَ، مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ، عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ، أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ، سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ، أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ، أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ، أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ، أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي، وَنُورَ بَصَرِي، وَجِلاءَ حُزْنِي، وَذَهَابَ هَمِّي، إِلا أَذْهَبَ اللَّهُ هَمَّهُ، وَأَبْدَلَهُ مَكَانَ حُزْنِهِ فَرَحًا، قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ، أَفَلا نَتَعَلَّمُ هَذِهِ الْكَلِمَاتِ؟ قَالَ:بَلْ بَلَى، يَنْبَغِي لِمَنْ سَمِعَهُنَّ أَنْ يَتَعَلَّمَهُنَّ.رواه أحمد وابن حبان والحاكم، وهو صحيح.

Wong iku ora entuk kasedhihan lan rasa sumelang sakwise ndendonga; “Ya Allah, sejatine kula menika hamba Jenengan, putra hamba Jenengan, putra hamba Jenengan kang wadon, ubun-ubun kula ing Asta Jenengan, sampun kepungkur keputusan Jenengan tumrap kula, adil sedaya ketentuan Jenengan, kula nyenyuwun dhumateng Jenengan kanthi sedaya Asma Jenengan, ingkang Panjenengan ngasmakaken dhiri Jenengan kanthi asma kasebut, utawi Panjenengan andhapaken sajroning kitab Jenengan, utawi Panjenengan wurukaken tumrap salah sawijining hamba Jenengan, utawi Panjenengan simpen ing dalem ilmu ghaib ing sisi Jenengan. Panjenengan dadosaken Al-Quran minangka panyejuk manah kula, cahya pandeleng kula, pangical kasedhihan kula, pangusir raos sumelang kula.”

Mula Allah gantikne kasedhihan dadi rasa bungah. Para sahabat matur : “Dhuh Rasulullah, menapa kami kedah nyinaoni tembung-tembung (donga) menika? Rasulullah bersabda : “Ya, mesthi. Sakmesthine saben wong ngrungokake lan nyinaoni.” [HR. Ahmad, Ibnu Hibban, dan Al Hakim.]

Dene saperangan ingkang nyatakaken pembatasan dhumateng Asma-asma saha Sifat-sifat Allah kanthi 7 kemawon, utawi 10, utawi 20, mila bab kasebut minangka penyimpangan saha kesesatan sajroning aqidah saha iman dhumateng Allah sajroning Al Asmaaul Husna. Allah berfirman :

وَلِلَّهِ ٱلۡأَسۡمَآءُ ٱلۡحُسۡنَىٰ فَٱدۡعُوهُ بِهَاۖ وَذَرُواْ ٱلَّذِينَ يُلۡحِدُونَ فِيٓ أَسۡمَٰٓئِهِۦۚ سَيُجۡزَوۡنَ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ ١٨٠

“Mung duweke Allah Allah Al Asmaaul husna (jeneng-jeneng kang apik) mula njaluka tumrap Dheweke kanthi nyebut Al Asmaaul husna iku, lan tinggalna wong-wong kang nyimpang saka kabeneran sajroning (nyebut) asma-asmane, besuk dheweke bakal entuk ganjaran tumrap apa kang wis dilakoni. ” [Al A’rof : 180 ]

أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا, أَقُوْلُ كَمَا تَسْمَعُوْنَ أَسْتَغْفِرُ اللهَ لِي وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ. فَاسِتَغْفِرُوْهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.

Khotbah Kaping Kalih

اَلْحَمْدُ للهِ حَمْدًا كَثِيْرًا طَيِّبًا مُبَارَكًا فِيْهِ كَمَا يُحِبُّ رَبُّنَا وَيَرْضَى مِلْأَ السَّمَاوَاتِ وَمِلْأَ الْأَرْضِ وَمِلْأَ بَيْنِهِمَا وَمِلْأَ مَا شَاءَ مِنْ شَيْءٍ بَعْدُ. وَالصَّلاَةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى أَشْرَفِ الْأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ وَعَلَى آلِهِ الْمَحْبُوْبِيْنَ وَأَصْحِابِهِ أَجْمَعِيْنَ وَمَنِ اهْتَدَى بِهَدْيِهِ إِلَى يَوْمِ الدَّيْنَ.

Ma’asyirol muslimin a’azzaniyallohu wa iyakum…

Kaping sekawan: Saking aspek keimanan dhumateng Allah inggihmenika ngimani sifat Ilahiyah Allah. Tembung Ilah “ إِلَهٌ  ” artose “اَلْمُسْتَحَقُّ لِلْعِبَادَةِ” kang artose ingkang berhak kangge diibadahi. Artose ngimani bilih Allah inggihmenika setunggal-setunggale Gusti utawi sesembahan ingkang berhak diibadahi, saha sesembahan kajaba Allah iku batil. Allah berfirman :

ذَٰلِكَ بِأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡحَقُّ وَأَنَّ مَا يَدۡعُونَ مِن دُونِهِۦ هُوَ ٱلۡبَٰطِلُ وَأَنَّ ٱللَّهَ هُوَ ٱلۡعَلِيُّ ٱلۡكَبِيرُ ٦٢

“Sing mangkono iku, amarga sejatine Allah, Dheweke sing duweni hak lan sejatine apa wae sing dheweke seru kajaba saka Allah iku batil, lan sejatine Allah Dheweke sing Maha Dhuwur lan Maha Agung.” [QS. Al Hajj  : 62 ]

Mekaten iku makna ingkang kamot ing ukara tauhid inggihmenika ukara tahlil “ لا إله إلا الله ”. Allah berfirman :

وَمَآ أَرۡسَلۡنَا مِن قَبۡلِكَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِيٓ إِلَيۡهِ أَنَّهُۥ لَآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنَا۠ فَٱعۡبُدُونِ ٢٥

“Lan Kami ora ngutus Rasul sakdurungmu kajaba Kami wahyukne marang dheweke: “Sejatine ora ana Sesembahan (kang berhak diibadahi) kajaba Aku, mula sembahen dening kowe kabeh marang Aku. [QS. Al Anbiya’ : 25 ]

Maknanipun kadosdene Allah berfirman :

وَلَقَدۡ بَعَثۡنَا فِي كُلِّ أُمَّةٖ رَّسُولًا أَنِ ٱعۡبُدُواْ ٱللَّهَ وَٱجۡتَنِبُواْ ٱلطَّٰغُوتَۖ

“Lan sejatine Kami wis ngutus Rasul ing saben umat (kanggo menyerukan) : “Sembahen Allah (wae), lan adohana Thaghut”…” [QS. Al Nahl : 36]

Dados makna ukara “ لا إله إلا الله ” inggihmenika boten wonten Sesembahan (kang leres saha berhak kagem diibadahi) kajaba namung Allah. Dene sesembahan saha sesembahan-sesembahan sanese Allah inggihmenika thaghut kang batil, boten leres saha boten berhak kagem diibadahi utawi disembah.

أَلاَ وَصَلُّوا ياَ عِبَادَ اللهِ عَلَى رَسُوْلِ الْهُدَى فَقَدْ أَمَرَكُمُ اللهُ بِذَلَكَ فِي كِتَابِهِ { إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَٰٓئِكَتَهُۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِيِّۚ يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا ٥٦ }

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيْمَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ.

اللَّهُمَّ أَصْلِحْ لَنَا دِيْنَنَا الَّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِنَا وَأَصْلِحْ لَنَا دُنْيَانَا الَّتِي فِيْهَا مَعَاشُنَا وَأَصْلِحْ لَنَا آخِرَتَنَا الَّتِي إِلَيْهَا مَعَادُنَا وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لَنَا فِي كُلَّ خَيْرٍ وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لَنَا مِنْ كُلِّ شَرٍّ.

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعَفَافَ وَالْغِنَى.

اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ إِيْـمَانًا كَامِلًا وَيَقِيْنًا صَادِقًا وَنِيَّةً خَالِصَةً وَعَزِيْمَةً رَاشِدَةً اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ قَلْبًا خَاشِعًا وَلِسَانًا ذاَكِرًا وَعِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا طَيِّبًا وَعَمَلاً صَالِحًا مُتَقَبَّلاً.

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.وَالْحَمْدُ للهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

*******

Diterjemahaken saking anggitanipun Ustadz Abdullah Al Jawiy

Dening : Yulianto

Tinggalkan Balasan